tisdag 24 november 2009

Årets första julpyssel och en natt på akuten

Helgen har tillbringats i julens tecken. Eller, den startade med en natt på akuten. Adrian kom hem från förskolan och hade en temp på drygt 39 grader = åka in. Ringde och konsulterade barnavdelningen som på grund av influensarisk inte ville ha in oss hos dem. De skulle ringa ner till akuten och förvarna om att vi kom, sedan skulle vi få komma in på ett rum utifrån, alternativt ett rum på infektion. Sagt och gjort, tur i oturen var lillasyster Y och min pappa här så de tog hand om T medan vi andra åkte in...
Inne i Karlstad går jag ur och letar efter en ringklocka på utsidan akuten. Jag tänker att om det skulle vara influensa så är ju säkert jag också smittad vid det här laget och det vill jag inte läman vidare till någon annan. Men... det finns ingen ringklocka utanför.. Man måste gå in genom en dörr, på nästa dörr står det skyltar: Om du tror du har vattkoppor eller influensa - "ring på klockan så kommer personal." Jag gör som det står och väntar mig att någon snabbt ska komma, för inte vill de väl ha någon som tror sig ha influensa eller vattkoppor stående i slussen där alla sjuka och infektionskänsliga springer förbi och kan bli smittade. De måste ju veta att vattkoppor till exempel kan vara livsfarligt för riskpatienter.... Det är väl därför de satt upp skylten?!
20 minuter senar har ingen kommit. Då går jag ut och ringer in till akuten via växeln. Talar om vem jag är mitt ärende samt att vi ska vara väntade. Då säger den otrevliga sköterskan "ja, men då ska du prata med de som jobbar på barn" Jag försöker med min allra lugnaste pedagog/säljarröst tala om för henne att jag redan gjort det- då frågar hon - och vem är du?!
Ja, det talade jag ju om när jag presenterade mig, jag la till och med till epitetet A's mamma för att inga missförstånd skulle kunna uppstå. Hon surar men ska ringa upp mig... Ytterligare 20 minuter senare har ingen ringt. Jag ringer upp till barnavdelningen och ber dem ringa akuten igen. Då! får vi komma in på ett infektionsrum. Där får vi efter många om och men träffa en läkare och prover tas. Vi skickas hem med tamiflu och någon ska meddela oss provsvaren senast kl 15 på lördagen. Detta var kl 03.30. Vi kom in strax efter 20.
Det märks att man inom specialistvården blivit "bortskämd" och glömt all inkompetens och otrevliga människor man möter i den vanliga allmänvården. (inte alla såklart, men tyvärr alltför ofta) Vad händer om det kommer in någon som inte kan direktnumren till olika instanser. Någon som också har ett riskbarn men som inte har språket för sig? Vad händer med dem som söker akut och får influensa och vattkoppor i slussen på väg in till akuten? Var är den statistiken? Jag är rätt luttrad, och bara vi kom in så träffade vi på bekanta ansikten form av läkaren och blev väl behandlade.
Människan jag pratade med i telefon som satt på akuten skulle verkligen inte jobba där. Okej, dålig dag - men vem har inte det som söker på akuten?!
Nog om det. Det visade sig att det inte var några influensor, så vi behövde inte någon mer tamiflu den här gången.


Resten av helgen har vi julpysslat och varit trötta. Några dörrkransar och lite planterade amaryllislökar blev det.
I eftermiddag blir det en tur till dagvården för att se om det blivit bakterier i Adrians infektion, febern har dämpats men hans snuva ser inte trevlig ut. Dessutom är det dags för en ny omgång hosta.... Penicillin kanske?!
Ikväll ska jag på ett PerfectHome party, ska bli spännande, har sett en del och tror jag ska passa på att införskaffa en och annan julklapp...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej älskade Anna-panna (och resten av familjen). Vi fick aldrig tag på varandra den där helgen. Har varit nyfiken på er flytt men kom först idag på att gå in här och kolla. (Ibland är man inte så smart). Huset ser ju jättefint ut. Grattis!

Skönt att ni inte hade influensa. Själv har jag hållit mig frisk och kry hela hösten.

Ta hand om er!

Massa kramar från Åsa